Ecoeficiència i sostenibilitat en les bugaderies autoservei
Quan es parla de cura del medi ambient poques vegades ens aturem a pensar en el rentat de la roba i, si alguna vegada l’hi considera en termes de sostenibilitat, gairebé sempre està definit segons el consum energètic i ús eficient de l’aigua.
Si bé en altres èpoques la neteja de tèxtils incloïa una quantitat de productes nocius per al medi ambient i fins i tot per a la salut humana, avui en dia els equips han millorat enormement. El rentat en sec, per exemple, és tancat i amb doble control, el que redueix significativament les emissions, a més que els residus d’aquest tipus de tractament són eliminats per companyies especialitzades.
Comparacions entre fer la bugada a casa o a les bugaderies autoservei.
Són diversos els estudis que van desmitificant l’associació entre contaminació i empreses especialitzades de neteja de tèxtils.
L’any 2015, enginyers de la Universitat Politécnica de Valencia van presentar un estudi en el qual comparen, entre d’altres, l’ecoeficiència entre el rentat domèstic, el centre de rentat compartit i la bugaderia autoservei. L’anàlisi ambiental conclou que l’impacte de la bugaderia autoservei és gairebé tres vegades menor que el de la rentadora domèstica. Quina és la clau? La fabricació i el tipus de rentadores.
Les màquines professionals tenen, en general, millors tecnologies per estalviar el consum energètic i l’ús de l’aigua, a més que qualsevol desperfecte és controlat pel proveïdor mateix. D’altra banda està l’obsolescència dels electrodomèstics, els productes tenen un cicle de vida útil i, abans o després, caldrà reemplaçar-los o començaran a generar més despeses.
Per la seva banda, el Comitè Internacional per a la Cura Tèxtil (CINET per les seves sigles en anglès), porta a terme nombrosos estudis pel que fa a la sostenibilitat i, al costat de Rainer Stamminger de la Universitat de Bonn -qui té diversos estudis a la temàtica-, van dur a terme un estudi d’actualització sobre l’impacte ambiental dels serveis tèxtils professionals i la neteja tèxtil en comparació amb el rentat domèstic.
Els resultats de l’estudi també van concloure en que el rentat professional de tèxtils és fins a 3 vegades més sostenible en comparació amb el rentat domèstic.
Llavors, què és més sostenible: el rentat a casa oa l’lavadería autoservei?
Doncs si s’ha espatllat la rentadora i vols contribuir a disminuir la petjada ambiental, abans de comprar una nova hauries de calcular quants rentats podràs fer en una bugaderia autoservei (amb rentadores de fins a 19kg de càrrega) amb el que inverteixes en una rentadora més eficient del mercat.
A això cal sumar-li el consum domèstic d’energia i aigua, considerant que la rentadora és un dels electrodomèstics que més compte en els rebut d’energia i aigua.